Requiem van Fauré

Het Requiem van Gabriel Fauré is een compositie voor koor en orkest die Fauré tussen 1887 en 1890 componeerde. Het stuk wordt vaak beschouwd als een van de meest serene en vredige requiems in de klassieke muziek. Het is meer ingetogen als vergelijkbare requiems van bijvoorbeeld Verdi of Mozart. De nadruk ligt vooral op troost en hoop voor de zielen van de overledenen. Het werk wordt daarom vaak uitgevoerd bij begrafenissen en herdenkingsdiensten.

Hoewel Fauré enigszins afweek van de traditionele requiemteksten door de nadruk te leggen op troost en hoop, gebruikte hij wel elementen van de katholieke liturgie in zijn compositie, waaronder enkele gedeelten die rechtstreeks naar de Bijbel verwijzen. Dit zijn het Kyrie eleison, Agnu Dei en In Paradisum

Uit de Bijbel

“Kyrie eleison” (Heer, ontferm u) is een onderdeel van het Kyrie-gebed, dat wordt gebruikt in de katholieke en oosters-orthodoxe liturgieën. Het is gebaseerd op verschillende passages in de Bijbel, zoals Psalm 123:3, waar staat: “Geeft U ons genade, Here, en helpt U ons. Want wij hebben al te veel minachting ontmoet.

“Agnus Dei” (Lam Gods) – Dit komt rechtstreeks uit de katholieke liturgie, met name uit de eucharistische liturgie, waar het wordt gezongen tijdens de fractie van het brood. Het verwijst naar Johannes 1:29, waar Johannes de Doper Jezus beschrijft als het Lam van God dat de zonden van de wereld wegneemt.

“In Paradisum” (In het paradijs) – Dit is een liturgische gezang dat wordt gezongen bij begrafenissen en verwijst naar het vertrouwen dat de ziel van de overledene in het paradijs zal worden verwelkomd. Het is gebaseerd op verschillende bijbelteksten die spreken over de hoop op het eeuwige leven, zoals Lukas 23:43, waar Jezus tegen de misdadiger aan het kruis zegt: “Vandaag zult u met Mij in het paradijs zijn. Daar kunt u zeker van zijn.”